Country Life Tamari sójová omáčka 500 ml
Country Life Tamari sójová omáčka 500 ml
Tamari sa vyrába z prirodzene bezlepkových surovín. Oproti obyčajnému lacným „sójovým omáčkam“ tamari neobsahuje žiadne zvýrazňovače chuti, farbivá ani umelé sladidlá.
Vedľa základných štyroch chutí (sladká, horká, slaná, kyslá), je ešte chuť piata – umami. Označuje sa ako „lahodná“, „chuť zrelosti“ a zvýrazňuje chuť pokrmu. Táto piata chuť je obsiahnutá aj vo fermentovaných výrobkoch – teda aj v sójovej omáčke tamari.
V Dobrotách leto 2013 sa na strane 4–6 a 12–13 dočítate bližšie informácie o fermentovaných sójových produktoch a ďalších japonských produktoch. Tu nájdete ďalšie zaujímavé informácie o výrobe a tipy na použitie japonských fermentovaných špecialít - shoyu , tamari a miso .
Tipy na použitie:
- dresing na šalát s citrónom
recept je popísaný tu - gratinovaná plnená cuketa
recept je popísaný na strane 8 Dobrot leto 2013 - šalát z avokáda a bielej reďkovky
recept je popísaný na strane 9 Dobrot leto 2013 - zálievka s kešu
ľahko rozmixujte 2 lyžice tamari, 4 lyžice olivového oleja , 1 lyžicu balzamikového octu a hŕstku kešu orechov - dresing na šalát
zmiešajte sezamový olej , tamari, agávový sirup , jablkový ocot
dresing je výborný na rukolový šalát s avokádom - jednoduchý dresing na šalát
zmiešajte tamari s olivovým olejom a octom - restovaná hliva úsričná
hlivu restujte na troche olivového oleja , keď sú huby napoly hotové, pridajte tamari a dokončite restovanie - marinády
- na zeleninu, mäso aj ryby
tamari zmiešajte podľa chuti s medom alebo javorovým alebo agávovým sirupom , potrite surovinu zmesou a pečte v rúre alebo grilujte; výborná je glazovaná cuketa, tekvica alebo mrkva - pokrmy založené na paradajkách (napr. omáčky na cestoviny)
tamari potlačí kyslosť paradajok a prospeje celkovej chuti pokrmu - polievky, omáčky, zeleninové zmesi...
Rozdiel medzi shoyu a tamari:
Shoyu a tamari sú viac-menej zameniteľné s tým, že tamari si lepšie udržia chuť a arómu pri tepelnej úprave. Shoyu sa naopak odporúča používať na finálne dochutenie hotového pokrmu. Nie je to ale žiadne železné pravidlo.
- vyrába sa rozdielnym spôsobom – tamari vzniká ako vedľajší produkt pri výrobe klasickej miso pasty
- tamari je vyrábaná z prirodzene bezlepkových surovín
- tamari je tmavšia, hustejšia a má bohatšiu a výraznejšiu chuť
Zloženie
SÓJOVÉ BOBY (48,9 %), voda, morská soľ (13,8 %), alkohol (z cukrovej trstiny) 1,6 %, fermentačné činidlo (Aspergillus oryzae). Môže obsahovať stopy lepku.
Alergény
Sója
Skladovanie
Na chladnom a suchom mieste. Chráňte pred slnečným svetlom.
Kontrolované: SK-BIO-001.203-0000339.2023.001
Nutričné hodnoty Country Life Tamari sójová omáčka 500 ml
Nutričné hodnoty | ve 100g | v 1 dávke |
Energetická hodnota | 315 kJ / 74 kcal | |
Tuky | 0,2 g | |
z toho nasýtené mastné kyseliny | 0,0 g | |
Sacharidy | 8,3 g | |
z toho cukry | 3,4 g | |
Bielkoviny | 9,8 g | |
Soľ | 15,0 g |
Vlastnosti produktu Country Life Tamari sójová omáčka 500 ml
Obsah balenia | 500 ml |
BIO produkt | ÁNO |
Krajina pôvodu | Japonsko |
Výrobca | Country Life |
Zloženie | uvedené v popise produktu |
Minimálna trvanlivosť do | uvedené na obale |