NUTTY Paprika pálivá Asta 200 100g
Paprika pálivá ASTA 200
Vzhľad a farba: sypká bez hrudiek, sýto červená farba
Chuť: ostrá
Zloženie: paprika mletá, extrakt papriky, jedlý olej
Použitie v kuchyni: Do guláša, mäsových pokrmov, omáčky, mäso, na gril, do šalátov, polievok, zeleninových zmesí. Dodá jedlu farbu a pálivá paprika pikantnú chuť.
Na svetovom trhu s korením sa u papriky ako kritérium kvality používajú dva parametre, Scovillova stupnica pre pálivosť a stupnica pre farbivosť podľa ASTA (American Spice Trade Association – Americká asociácia obchodu s korením).
Číslo ASTA vyjadruje tzv. extraktívnu farbivosť, teda koľko farbiva sa z papriky uvoľní do oleja. Výsledky sa vyjadrujú na škále od 30 do 200. Platí, že čím je číslo vyššie, tým sú farbiace schopnosti korenia lepšie.
Rozlišujeme 4 základné druhy paprík, ktoré sa od seba líšia senzorickými vlastnosťami:
- Lahôdková paprika – ohnivo červená farba, intenzívna aromatická vôňa, sladká chuť.
- Sladká paprika - sýto červená farba, aromatická vôňa, sladká, ľahko horkastá chuť.
- Pálivá paprika – červená až červenohnedá farba, korenná vôňa, pálivá, horkastá chuť.
- Gulášová paprika - hnedočervená farba, nevýrazná koreňová vôňa, sladká až mierne horkastá chuť.