Čím nahradiť nezdravé sladkosti?
Podľa odborníkov by deti mali denne zorganizovať 4 porcie ovocia a zeleniny. Aspoň polovica by mala byť v surovej forme. Odporúčaná porcia pritom zodpovedá veľkosti dlane detí, čo znamená, že sa s pribúdajúcim vekom neustále zväčšuje.
Nadmiera obľúbených sladkostí je pre deti z dlhodobého hľadiska skôr trestom ako odmenou. Poďme sa preto spoločne pozrieť na jednoduchú stratégiu, ako nahradiť nezdravé cukry a ako potešiť malé maškrty aj zdravšou alternatívou.
Cukor, cukor a zase iba cukor
Hneď na úvod by bolo vhodné si ujasniť, že rozhodne nie sme žiadni sugar-free nadšenci a sladké dobrôtky máme veľmi radi. Kladieme ale dôraz na kvalitu, uprednostňujeme nižší obsah cukru a nezdravých stužených tukov a kam cukor nepatrí, tam ho jednoducho nedávame.
Väčšina tradičných sladkostí je totiž cukrom doslova prehltená a často sa schováva za označením - glukózo-fruktózový sirup.
Všetkého veľa škodí
Nadmerná konzumácia cukru vedie neodmysliteľne k detskej obezite, cukrovke, kardiovaskulárnym ochoreniam a zvýšenej kazivosti zubov.
Často skloňovaná téma je cukor a hyperaktivita – tá ale bola odbornými štúdiami vylúčená. Naopak rozbúrená glykemická krivka spôsobená nadmerným príjmom cukru dokáže s detským organizmom urobiť svoje. Strmo stúpajúca hladina cukru v krvi spôsobí zvýšenú aktivitu a akúsi neposednosť dieťaťa, ale rovnako rýchlo, ako krivka letí hore čoskoro zase padá dole. S tým nastupuje okamžitá únava, nechuť k ďalším aktivitám a nesústredenosť, ktorá výrazne ovplyvňuje predovšetkým deti v školskom veku.
Cukor je zároveň vysoko návykový. Dokáže totiž stimulovať tvorbu dopamínu, ktorý priamo zodpovedá za naše príjemné pocity. Sladkými dobrotami sme tiež zvyknutí utešovať, odmeňovať alebo oslavovať, čo môže viesť až k emočnému prejedaniu.
Ako na zdravé maškrtenie?
Vyhlásiť nezdravým sladkostiam vojnu zo dňa na deň nie je práve vhodnou stratégiou. Zmenu prístupu je potrebné riadne naplánovať a deti (aj dospelých) správne motivovať. Nie je nič jednoduchšie ako ísť deťom príkladom a hovoriť s nimi o možných dôsledkoch nezdravého stravovania. Za voľbu zdravších alternatív potom deti pochváľte a pomôcť k zmene môže aj lákavý food styling.
Jeme aj očami
Že je vzhľad zdravých desiat základom úspechu nie je žiadnym tajomstvom. Pre tento prípad vám skvele poslúži lyofilizované ovocie, ktoré je krásne farebné, úžasne voňavé a veľmi dobre chutí.
Ovocie sladké, ako pusa z pravej lásky
Lyofilizácia alebo aj sušenie mrazom, je dnes už veľmi rozšírený technologický postup, pri ktorom dochádza k vysušeniu prirodzene obsiahnutej vody v produkte za extrémne nízkej teploty a tlaku. Sušiť týmto spôsobom môžeme takmer čokoľvek, ale práve mrazom sušené ovocie sa stalo doslova hitom zdravých desiat.
Hlavné výhody mrazom sušeného ovocia:
- Zachovanie dôležitých vitamínov, minerálov a nutričných hodnôt.
- Sladká vôňa, krásna farba a skvelá chuť.
- Výborná desiata do vrecka.
- Pri správnom skladovaní vydrží lyofilizované ovocie aj niekoľko rokov.
Lyofilizované ovocie odporúčame nielen vyznávačom zdravej stravy, ale aj všetkým milovníkom ovocného chrumkania. Zároveň potešíme aj mamičky tých najmenších maškrtníkov, u ktorých je táto úprava ovocia veľmi obľúbenou alternatívou sezónneho ovocia. Hoci lyofilizované ovocie neobsahuje žiadne umelé sladidlá, je lahodne sladké a deťom veľmi chutí.
Nie je čokoláda, ako čokoláda
Skúste obyčajné lentilky vymeniť za neobyčajne skvelé orechy v čokoláde, ktoré u nás nájdete v obľúbených príchutiach ako slaný karamel alebo variancia čokolád – mliečna, horká alebo netradičné ruby.
To najlepšie na koniec
Zabudnúť nesmieme ani na orieškové maslá, ktoré sú každoročným bestsellerom naprieč všetkými vekovými kategóriami. Sú hriešne dobré s jemnou maslovou konzistenciou a príjemne chrumkavými komponentmi. Klasické orechové krémy hravo strčia do vrecka a zároveň doplnia zdravé nenasýtené mastné kyseliny vrátane kvalitnej porcie poctivej bielkoviny.
27. 10. 2022