Úvod / Magazín

Sušené plody - istota v zimnom období

Popularita sušených plodov sa v posledných rokoch šplhá tak vysoko, že už môže zdatne konkurovať iným obľúbeným a praktickým pomocníkom, ktoré môžeme na dennej báze používať nielen ako súčasť živinovo bohatých desiat, ale aj ako plnohodnotnú súčasť svojho stravovacieho režimu. Pritom sa na poli výživy nejedná o žiadnu novinku. Sušené plody tu s nami žijú už dlho a ich história je rovnako zaujímavá ako ich benefity. A celkom právom.

Vedeli ste, že prvé zmienky o sušení plodov siahajú až do obdobia staroveku? To, že sušené plody na poli výživy nie sú žiadnou novinkou, je dôkazom, že už aj naši predkovia dlho pred nami vedeli, po akej koncentrovanej živinové bombe siahnuť. Robili tak preto, aby predĺžili dobu uchovávania, uľahčili skladovanie a umožnili si konzumácii kvalitných živín aj v období, kedy hrozil jeho nedostatok. Vďaka procesu sušenia je totiž z čerstvých plodov odstránená voda, v ktorej sa uchovávajú mikroorganizmy, ktoré by za štandardných podmienok spôsobili rýchlu skazu. Výsledok je tak sušený produkt, ktorý si môžeme dopriať nielen v hlavnej sezóne, kedy nájdeme dané ovocie na pulte každého supermarketu, ale aj mimo nej a napriek tomu telu stále dopriavať to najcennejšie.

 

Nenechajte sa však zmiasť, vysoká koncentrácia živín v malom objeme má rovnako ako väčšina obľúbených a všeobecne vnímaných zdravých pochúťok svoje pre i proti. Určite si dokážete ľahko uvedomiť, že práve kvôli vysušeniu dôjde k značnému zníženiu objemu, čo môže v závere viesť ku konzumácii obrovského množstva. Len si predstavte, koľko jahôd bežne zjete za normálnych okolností a koľko by ste ich zvládli skonzumovať, ak by boli vysušené a zbavené vody. Jeden kus sušeného ovocia totiž obsahuje viacmenej rovnako množstvo živín ako vo svojej prirodzenej podobe s tým, že rozdiel je len v objeme. Kvantita a objem sú stále dôležitá merítka, na ktoré musíme myslieť aj v prípade hoci najzdravších potravín. Sušené ovocie je síce teoreticky vzaté bohatšie na vitamíny, minerálne látky aj vlákninu, ale spolu s tým je bohatšia tiež na energiu a fruktózu. Vysoký príjem fruktózy môže mať negatívny dopad na zdravie, a preto je potrebné strážiť, že sa aj v konzumáciou sušených plodov stále pohybujeme v rozumných hodnotách.

Strašenia už bolo dosť a preto je potrebné poznamenať, že ak sušené plody nekonzumujeme po kilách a nevynechávame kvôli nim čerstvé ovocie, ktoré tiež disponuje svojimi výhodami, jedná sa o úžasný doplnok do našej kuchyne. Má potenciál obohatiť najrôznejšie jedlá od sladkých desiat cez zdravé dezerty až po rýchle desiaty, ktoré môžeme mať kedykoľvek po ruke. Táto sladká pochúťka totiž bezpochyby nájde svoje miesto všade, kde vyhľadávame nielen chuťový, ale aj nutričný ​​zážitok.

Vďaka svojej minimálnej hmotnosti, ktoré sa docieli práve procesom sušenia, sú sušené plody skvelým pomocníkom na cestách, v kabelkách alebo všade tam, kde potrebujeme mať po ruke praktickú záchranu. Ak tieto sušené pochúťky konzumujeme v racionálnej miere, nemusíme sa báť ani veľkého zásahu do nášho kalorického príjmu, pretože sa okrem iného vyznačujú tiež nízkym obsahom kalórií - opäť, za predpokladu rozumného množstva. Vysoký podiel vlákniny sa postará to, aby aj trávenie fungovalo ako hodinky, čo je obzvlášť v týchto mesiacoch výhoda, ktorú bezpochyby uvíta každý z nás.

Pokiaľ pri výbere potravín platí, že by sme nemali podceňovať zloženie, spôsob výroby a skladovania, potom by sme mali toto pravidlo u sušených plodov zdôrazniť dvojnásobne. Veľa druhov sušeného ovocia a iných plodov, ktoré nájdete v obchodoch aj na internete je totiž šírené alebo dodatočne prisladené. Kandizovanie a iné dochucovanie je v tomto prípade úplne nepotrebné, pretože sú sušené plody dostatočne sladké samy o sebe. V každom prípade sa tak vyhnite sušenému ovociu s pridaným cukrom, ktoré sa kandizujeme v sirupových roztokoch. Pridaný cukor je položkou na zozname ingrediencií, od ktorej je vhodné udržiavať odstup, a preto čítajte zloženie a strážte, že vami vybrané sušené plody nie sú šírené, dosladené, neobsahujú nadbytočné konzervanty a že boli spracované vo svojej prírodnej podobe.

(Markéta Gajdošová, www.marketagajdosova.com)

13. 02. 2020

Dalšie články

Quinoa - výživová bomba

Další obilninu, kterou doporučujeme zařadit do svého jídelníčku, je quinoa. Nejen díky její vysoké…

Arašídové tyčinky se slaným karamelem

Tento úžasný čokoládovo-karamelový dezert si zamilujete na prvé uhryznutie. Čokoládu zvládnete…

Do jarní detoxikace se pusťte pozvolna

Je to jen pár dní, co nám začalo astronomické jaro. Společně s přírodou je čas probudit po zimě i…