NUTTY ZÁZVOR MLETÝ 50 G
NUTTY ZÁZVOR MLETÝ 50 G
Vzhľad a farba: sypká zmes žltošedej farby
Vôňa a chuť : aromatická korenená vôňa, korenená sladkastá chuť
Použitie v kuchyni: čerstvý zázvor sa najviac používa v čínskej, thajskej a indickej kuchyni. Dáva sa do tradičných rezancových polievok so zeleninou a kuracím a rybím mäsom. Je súčasťou mnohých druhov čatný ( chutney ) a karí pasca, ktoré sa používajú v celom juho-ázijskom regióne (India, Thajsko, Vietnam, Čína). Mladý zázvor nakrájaný na tenké plátky sa pridáva aj do zeleninových šalátov spolu s mladými zázvorovými výhonkami.
V Európe sa najčastejšie používa sušený mletý závor a to do pečiva, sušienok a perníkov. Jeho výrazná aróma sa tiež používa na zmiernenie nepríjemných pachov u rýb, zveriny alebo ovčieho mäsa. Drvený zázvor sa používa na prípravu punču, vareného vína a samozrejme čajov. Je základom známej čajovej indickej zmesi dáta masala, ktorá sa najčastejšie pripravuje zo zázvoru, klinčekov, kardamómu, škorice a bieleho korenia. Tento čaj sa tradične podáva s mliekom a cukrom. V Anglicku a Severnej Amerike sú tiež veľmi populárne zázvorová limonáda a zázvorové pivo.
Ďalej sa môžeme stretnúť s kandizovaným zázvorom, čo je koreň konzervovaný cukrom. Takto upravený závor sa najčastejšie podáva k čaju namiesto sušienok.
História a súčasnosť: Zázvor má pôvod v Indii a Číne, kde má nenahraditeľnú pozíciu v kulinárstve. Bol známy už v starovekom Grécku, Ríme a Egypte. Do Južnej Ameriky ho priviezli v 16. storočí Španieli.
Na čo zázvor pomáha: Pomôže vám od nádchy, bolesti v krku, zahlienenia, kašľa i chrípky. Zázvor je okrem iného zdrojom unikátneho množstva antioxidantov. Ich účinky podporujú imunitu av dôsledku toho výrazne posilňujú našu obranyschopnosť.
Náš tip: Ste prechladnutí a trápi Vás kašeľ? Zázvorový čaj Vám uľaví!