Cviklové krúpoto
Potrebujeme:
- 300g krúp
- 450g predvarenej červenej repy
- 1 veľká biela cibuľa (nadrobno nakrájaná)
- 2 strúčiky cesnaku
- olivový olej
- 2 ČL mletého čierneho korenia
- štipka soli
- 100 ml bieleho vína
- 1 PL citrónovej šťavy
- 1 ČL sušený alebo čerstvý rozmarín a tymián
- 1 l vývaru - 2 PL Bujonky Červená repa/1 liter vody
Ako na to?
Pripravíme a prepláchneme si krúpy a odložíme bokom. Menšiu časť z červenej repy nakrájame na malé kocky, z druhej polovice pripravíme pyré. Vo väčšom hrnci orestujeme na olivovom oleji nadrobno nakrájanú cibuľku a restujeme cca 5 minút. Potom pridáme nadrobno nakrájaný cesnak restujeme pár minút, pridáme krúpy a restujeme. Medzitým si pripravíme zeleninový vývar z Bujónky. Do cca litra vriacej vody pridáme 2 PL bujónky z červenej repy a necháme krátko povariť. Ďalej pridáme na kocky nakrájanú červenú repu, biele víno, citrónovú šťavu, soľ, korenie a bylinky. Restujeme tak dlho, kým sa nevstrebe všetko víno a následne po malých dávkach podlievame horúcim vývarom kým krúpy nezmäknú. Po 10 minútach varenia vmiešame aj repové pyré. Po dovarení odstavíme a servírujeme s orieškami, syrom, bylinkami a zeleninou.
© Autorom receptu je: Ivka_veggierecipes
01. 10. 2024